Informații referitoare la concursul de admitere

Extras din regulament de organizare a admiterii la studii universitare de doctorat

Art. 23. Concursul de admitere, organizat conform calendarului stabilit pentru cele două  școli doctorale componente ale IOSUD-UVT (Anexa 1), va consta în:

  • probă eliminatorie de competență lingvistică pentru o limbă străină - limba franceză sau engleză, la alegere;
  • examen de specialitate, oral.

Art. 24. Examenul de competență lingvistică se susține la departamentul de specialitate al  Universității „Valahia” din Târgoviște care eliberează un certificat de competență lingvistică.

Art. 25. Examenul de competență lingvistică nu mai este necesar în următoarele situații:

  • candidatul este absolvent al unei facultăți de limbi străine sau al unei facultăți cu predare în limbă străină (în limbile engleză, franceză, germană, spaniolă sau italiană);
  • candidatul are un certificat de competență lingvistică cu recunoaştere națională/internațională pentru una din limbile menționate mai sus;
  • candidatul a obținut deja acest certificat de la Universitatea „Valahia” din Târgoviște.

Art. 26. Examenul de specialitate se desfășoară în fața unei comisii de examen formate din conducătorul de doctorat și minim 2 membri propuși de acesta. Comisiile de examen de specialitate sunt avizate de directorul Școlii Doctorale și aprobate de directorul CSUD. În situațiile pe care CSUD-ul le apreciază ca fiind excepționale (prevăzute la Art. 5), examenul de specialitate se poate susține online, cu ajutorul tehnicilor audio-video.

Art. 27. Examenul de specialitate constă într-un interviu al candidatului în fața comisiei de examen, interviu în cadrul căruia se analizează preocupările științifice ale candidatului, aptitudinile sale de cercetare în concordanță cu tematica tezei de doctorat. Temele de cercetare și bibliografia aferentă vor fi afișate la sediul IOSUD și postate pe site-ul web al UVT.

Art. 28. Rezultatele concursului de admitere la studii universitare de doctorat sunt consemnate de către comisia de examen într-un proces-verbal.

  1. Fiecare membru al comisiei apreciază pregătirea candidatului cu note între 1 și 10. Nota finală este media aritmetică a notelor obținute.
  2. În cazul candidaților cu medii de admitere egale, criteriile succesive de departajare ale acestora sunt: 1. Media examenului de licență; 2. Media aritmetică de promovare a anilor de studii de licență (conform foii matricole).

Art. 29. Media minimă de admitere la doctorat este 7,00. Admiterea candidaților se face în limita locurilor disponibile pentru fiecare conducător de doctorat în parte, în ordinea descrescătoare a mediei la concursul de admitere, în cadrul opțiunii privind forma de pregătire.


Informații complete referitor la admitere la studii universitare de doctorat se obțin din Regulament de organizare a admiterii la studii universitare de doctorat pentru anul universitar 2025-2026 (vizualizează)